Επιλέξτε τη χώρα ή την περιοχή σας.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Ίσως θα είναι ισχυρός αντίπαλος του ARM; Οι μεταφορές τσιπ RISC-V αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με την έκθεση του δικτύου επικοινωνίας C114, μια έκθεση που υπέβαλε ο οργανισμός έρευνας αγοράς Semico Research δείχνει ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των τσιπ που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική RISC-V αναμένεται να αυξηθεί στα 62,4 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων ο βιομηχανικός τομέας αναμένεται η μεγαλύτερη αγορά με όγκο κατανάλωσης μέχρι 16,7 δισ. ευρώ.

Η Semico προβλέπει ότι στις αγορές που περιλαμβάνουν τον υπολογιστή, τις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές και τις βιομηχανικές αγορές, ο σύνθετος ρυθμός ανάπτυξης των πυρήνων CPU RISC-V από το 2018 έως το 2025 θα ανέλθει στο 146%.

Είναι κατανοητό ότι το RISC-V προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι μια αρχιτεκτονική τσιπ ανοιχτού κώδικα. Πριν από λίγο καιρό, το Ίδρυμα RISC-V σχεδίαζε να μεταφέρει την έδρα του στην Ελβετία προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα πανεπιστήμια, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα.

Στον τομέα της αρχιτεκτονικής τσιπ, το IP της ARM έχει απόλυτη μονοπωλιακή θέση και η αρχιτεκτονική x86 μονοπωλεί την αγορά τμηματοποιημένων τσιπ PC. Η MIPS, η Aphla, η SPARC, η Itanium και η PA-RISC διαθέτουν μια μικρή αγορά.

Ωστόσο, το μονοπώλιο καθιστά την άδεια της ARM IP όλο και πιο δαπανηρή και ορισμένες εταιρείες έχουν μιλήσει δημόσια. Και η ευέλικτη στρατηγική ανοιχτού κώδικα του RISC-V παρέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο θα αλλάξει το πρότυπο της αγοράς IP της CPU. Προς το παρόν, εκατοντάδες γνωστές εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο της αρχιτεκτονικής ανοιχτού κώδικα RlSC-V. Ακόμα και οι σκληροί υποστηρικτές της ARM, Huawei, Qualcomm, Google, κλπ. Έχουν ενταχθεί για να διαδώσουν τον κίνδυνο.